Суббота, 04.05.2024
AlcoMarketReport. Все о рынке алкоголя
Меню сайта
НОВЫЕ ОБЗОРЫ РЫНКА
Главная » 2018 » Март » 7 » “Щоб стати успішною, треба бути щасливою” - Юлія Комарова (Guliev Wine Group)
“Щоб стати успішною, треба бути щасливою” - Юлія Комарова (Guliev Wine Group)
11:36

Юлія Комарова, директор зі стратегічного розвитку виноробного холдингу Guliev Wine Group

“Щоб стати успішною, треба бути щасливою”

— Як змінився ринок алкогольних напоїв за останній рік, які тренди домінували?

— Міцні алкогольні напої почали здавати позиції. У верхньому ціновому сегменті споживачі частіше обирають вина і шампанське. При цьому на ринку вина ми спостерігаємо збільшення конкурентного тиску зарубіжних виробників. Причому я б назвала цю конкуренцію не зовсім добросовісною, оскільки населенню з низькою купівельною спроможністю пропонується така ж низька якість. Зараз на ринку представлена величезна кількість імпортних тихих, ігристих вин та шампанського за ціною трохи більше 100 грн. Деяких тішить такий доступний достаток. Але що стоїть за ціною? 2016 р. до Франції з Іспанії було імпортовано 6 млн гкл виноматеріалів, з них було зроблено вина під французькими етикетками, які активно експортуються на наші ринки. В Європі таке вино коштує до €2, у нас на полиці в супермаркетах — близько 100 грн. Про який захист географічних найменувань, якого вимагає Міжнародна організація виноградарства та виноробства, ми говоримо? Про іспанське вино, розлите у Франції? В Іспанії категорія Vino de Mesa спеціально призначена для цих цілей, оскільки ані якість виноградників, ані сортовий склад не враховуться під позначенням VdM. Виходить, ми боремося за те, щоб українське вино робилося лише з винограду, вирощеного в Україні, тоді як для наших європейських колег зовсім не обов’язково підтверджувати походження і якість.

Протягом 2017 р. і цьогоріч ми спостерігаємо бурхливе зростання брендів вітчизняного ігристого вина. Це обумовлено двома тенденціями. По-перше, з’явилося нове покоління, для якого “Радянське шампанське” — нонсенс. Я маю на увазі не лише назву, а й типову невиразність, сформовану старими підходами до виробництва ігристого. По-друге, кожна компанія намагається максимально укомплектувати свій асортиментний портфель для оптимізації політики продажів. Тому всі гравці алкогольного ринку бажають мати свій бренд ігристого.

Якщо говорити про домінуючу ринкову тенденцію, то термін “оптимізація” підходить найкраще. Всі суб’єкти ринку прагнуть до раціонального планування на найближчу перспективу, до раціонального використання ресурсів і матеріалів. Хоча з’являються нові проекти і бренди, але вони не носять глобального або модернового характеру. Це вивірені дії з гарантією короткостроковій окупності.

— Чи можна виділити чоловічу і жіночу культури споживання алкогольних напоїв? В чому їхня специфіка в Україні та світі? Як вона змінюється зараз і які прогнози на майбутнє?

— Звичайно, культури споживання відрізняються. Жінок приваблює витонченість, легкість, чарівність. А це — винна культура. Гадаю, понад 70% продажів вина в світі й у нас (точної статистики немає, але є експертні висновки) забезпечують жінки. Мені приємно, що українські тенденції тут збігаються з європейськими. Щоправда, наші жінки надають перевагу напівсолодким винам, що, звичайно, погано для фігури і конфігурації ринку. Але я впевнена, що ми йдемо європейським шляхом не лише в політиці, а й в культурі. Частка споживання сухих вин збільшується, і все більше чоловіків обирають вино постійним супутником життя.

Історично склалося так, що чоловіки вживали алкоголь частіше за жінок. При цьому наша стратегія орієнтована саме на жіночу аудиторію. Жінки сприйнятливіші до нових продуктів, вони із задоволенням пробують і порівнюють, визначаючи кращі продукти наосліп. Чоловіки ж зашкарубліші в симпатіях, обирають звичні продукти і обмежують свій вибір.

— Які бізнес-результати стали найочікуванішими і найнесподіванішими для вас? Як вони співвідносяться з поставленими цілями на 2017 р.?

— Не буду лукавити, говорити, як чоловіки, яким подобається підтверджувати свою прозорливість щодо оцінок ринку. Всі ми цікавимося передусім власними результатами і лише зіставляємо їх з результатами партнерів і конкурентів. Торік весь ринок не почувався впевнено з причин, про які досить багато сказано на різних рівнях. Зниження купівельної спроможності населення, яке особливо проявляється в групі товарів не першої необхідності, зачіпає всіх. Тому плани будуються не стільки на виробничих і маркетингових можливостях зростання, скільки на бажанні утримати вже досягнуті результати. Що стосується нашої компанії, то ми використовували свій технологічний потенціал як глобальну послугу, надаючи її багатьом українським брендам, які бажають тримати високий якісний рівень виробництва тихих і шампанських вин. Саме так компанія “Одесавинпром” позиціонувала себе на ринку, і в цьому її унікальність. Коли було особливо важко, а це 2014-2015 рр., ми зрозуміли, що, маючи технологічну перевагу, здатність випускати до 20 млн пляшок ігристих і тихих вин, використовуємо лише третину потенціалу і не в змозі охопити одночасно сільське господарство, виноградники, маркетинг, дистрибуцію. По суті, кожний з цих напрямків — окремий бізнес, який вимагав інвестицій, концентрації ресурсів, великої кількості фахівців. Тоді Роберт Гулієв, керуючий власник нашої компанії, зробив безпрецедентну пропозицію, по суті, своїм прямим конкурентам, а насправді колегам по галузі — ТМ “Інкерман” і ТМ “Ореанда”, виробляти продукцію на наших потужностях. Ті одразу ж погодилися, оскільки після анексії Криму втратили свої потужності на окупованій території. Далі з’явилися й інші партнери — ТМ “Маренго”, ТМ “Коблево”, ТМ “Азнаурі” тощо. А торік до нашого альянсу приєдналися ТМ “Одеса” і ТМ “Київ Преміум”. Так ми стали віссю потужного союзу виноробних компаній. Чому більше половини ринку брендів шампанського продовжують виробляти свою продукцію в нас? Все просто: це вигідно, з нами в усіх збільшуються обсяги і підвищується якість. 2017 р. ми виробили 14 млн пляшок шампанського (2016 р. — 11 млн пляшок) і 6 млн пляшок вина — втричі більше, ніж в 2016 р. Наразі оформлені контракти і розпочато виробництво 20,5 млн пляшок шампанського і 7 млн пляшок вина.

Тобто щорічне зростання складає 100%. Ми вдячні своїм партнерам ТМ “Маренго”, ТМ “Інкерман”, ТМ “Коблево”, ТМ “Одеса”, ТМ “Київ Преміум”, ТМ “Азнаурі”, ТМ “Сілвер Бриз”, ТМ “Old Carpatia” та іншим за співпрацю та розуміння загальних вигод. Можна сказати, це унікальне явище у вітчизняному виноробстві, яке не відбулось би без активної інтеграційної ролі “Вин Гулієвих” і самого Роберта Гулієва.

— Ваші Топ-5 правил в роботі? Що завжди робите і що ніколи не допускаєте?

— Звичайно, завжди можна виділити кілька важливих правил для роботи і бізнесу, наприклад чесність. І не лише в роботі, а й у житті. Вважаю це правилом #1 в будь-яких відносинах. Відкритість. Завжди відкрито позначаю свою позицію в переговорах. Комунікабельність. Будь-яку проблему можна вирішити за допомогою правильної комунікації. Жінки мають набагато більший потенціал співпраці, енергії і сили, коли не суперечать своїй природі. Переймаючи чоловічу тактику поведінки: напористість, тиск, жінка може швидко отримати результат, але також швидко вичерпати свій потенціал. Коли любиш свою роботу, любиш місто, в якому живеш, свою країну і людей, які тебе оточують, працюється легко, і проблеми вирішуються без напруги! І, звичайно, без почуття гумору не обійтися, особливо в Одесі!

Але життя багатше за будь-які сформульовані правила, адже кожну хвилину воно висуває нові і не завжди абсолютно прийнятні. Що краще: відкласти важливу ділову зустріч і піти з сином на його улюблений фільм чи зробити навпаки? Ніяка формула не працює, якщо не вкладається в жіноче чуття. Я йому довіряю більше, ніж правилам, тому, вислуховуючи рекомендації найдостойніших людей, все ж вважаю їх теорією, а практикою — власне життя.

“Понад 70% продажів вина в світі й у нас забезпечують жінки”

— Які джерела надихають вас у роботі? Які нові сфери/напрямки/види діяльності хотіли б спробувати? Чому навчитися цього року?

— Мене завжди надихають результати. Коли твоя компанія стає центральним гравцем на ринку шампанського завдяки правильно обраній стратегії, не можна не відчувати натхнення. Коли власник бізнесу кожен день починає з дегустації усіх зразків, які плануються до розливу, і не пропускає жоден зразок, якщо йому щось не сподобається. Коли твої партнери займають перші місця в сліпих дегустаціях в порівнянні з імпортними розкрученими брендами, це додає натхнення. Коли твоя компанія щороку сплачує до бюджету країни 120 млн грн. податків і зборів, це теж надихає!

Щодо нових напрямків розвитку, то останнім часом зайнялася психологією і бачу в ній друге покликання. Адже все наше життя, а в бізнесі особливо, складається з психології. Цього року отримую диплом психолога, веду лекції в центрі жіночого розвитку, планую відкрити приватну практику.

— Бути успішною бізнес-леді — це, по-вашому...

— Знайти себе, свою справу, робити щось для людей, отримувати задоволення і радість від свого життя, роботи, навчання. Успішна бізнес-леді — це передусім щаслива, реалізована, гармонійна жінка, а вже потім бойова одиниця в бізнесі.

Звичайно, публічні визнання твоїх заслуг завжди приємні. Але вони — лише проекція громадських симпатій на твоє життя. Ми знаємо безліч “зірок”, які були кумирами мільйонів, але залишалися глибоко нещасними жінками. Якщо бізнес або робота роблять людину щасливою, значить, вона рано чи пізно зробить успішною свою справу. Як сказала Опра Уїнфрі, “щоб досягти успіху, жінка повинна думати, як королева. Тому що королева не боїться провалу, навіть якщо оступиться”.

Колективне ділове медіа БІЗНЕС

Добавил: ukrwine
Форма входа
Календарь новостей
«  Март 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзья сайта
Натяжные потолки Киев
Copyright MyCorp © 2024