Четверг, 25.04.2024
AlcoMarketReport. Все о рынке алкоголя
Меню сайта
НОВЫЕ ОБЗОРЫ РЫНКА
Главная » 2015 » Декабрь » 7 » ЗРОСТАННЯ АКЦИЗУ МАТИМЕ РУЙНІВНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНОЇ ТА ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ
ЗРОСТАННЯ АКЦИЗУ МАТИМЕ РУЙНІВНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНОЇ ТА ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ
16:24

Вже на початку 2016 року половина підприємств лікеро-горілчаної галузі буде вимушена зупинити виробництво, а майже півмільйона людей залишаться без роботи. Податкові надходження буде скорочено на 50%, в Україні запанує ера отруєнь фальсифікатом, адже частка тіньового сектору на горілчаному ринку зросте до 65%.

 

Підвищення ставок акцизного податку на ЛГВ на 100%, кріплені та ігристі вина - на 50%, столові (сухі, напівсухі та напівсолодкі) – 500%, коньяки – 135, 26%, що передбачено у проекті Закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні", призведе до катастрофічних наслідків. В цьому переконані всі українські виробники та імпортери алкоголю. 

 

Наслідком реалізації таких пропозицій стануть:

зростання цін в усіх цінових сегментах на 30,0 гривень (мінімальна ціна за пляшку горілки 0,5 л складе 90 грн., оскільки на кінцеву вартість продукту нараховується ще 5% роздрібний акцизний податок);

збільшення обсягів нелегальної торгівлі алкогольними напоями з 40%, які є сьогодні, до 65%;

скорочення легального виробництва ЛГВ у 2 рази (до катастрофічних показників менше 11 млн. дал ЛГВ у рік);

скорочення легального виробництва коньяку у 4 рази до менш ніж 1 млн дал у рік;

суттєве скорочення чисельності працівників підприємств галузі (до 500 тис. працівників задіяних у галузі);

втрат державного бюджету близько 1,5 млрд грн щороку

 

Підвищення акцизів заплановано на фоні скорочення обсягів виробництва та споживання ЛГВ на 20%, експорту - на 45% (січень - жовтень 2015 р. до січень-жовтень 2014р.), а 2014 р. до 2013р. галузь закінчила з негативним показником у - 20%. До того ж шалене збільшення акцизного податку вичерпало себе в якості джерела забезпечення додаткових податкових надходжень до бюджету України. Так, збільшення ставок акцизного податку на 42,5% у 2014 р. дало змогу збільшити надходження до державного бюджету лише на 3%. 

Україна вже мала негативний досвід збільшення ставок акцизу в 2,3 рази у серпні 1998 року, що призвело до падіння обсягів виробництва ЛГВ в 4 рази. З огляду на ситуацію що склалася, Уряд вимушений був прийняти рішення щодо зниження ставок акцизного збору майже до попереднього розміру, однак обсяги виробництва ЛГВ відновилися до попередніх показників лише через 3 роки.

Окремо звертаємо Вашу увагу на відсутності підстав для підвищення акцизного податку на столові вина.  По-перше, рішення про застосування податку до даної категорії було прийнято виключно задля захисту  виробництва від нелегальної продукції, а не з метою наповнення

бюджету.  По-друге, ініціатива Міністерства фінансів України  прямо суперечить  Директиві Ради 92/84/ЄЕС «Про наближення акцизних зборів на спирт та алкогольні напої» від 19 жовтня 1992 року, згідно якої до категорії тихих вин застосовується нульова ставка акцизного податку. Нагадаємо, що у більшості країн ЄС вино не є підакцизним товаром, а відноситься до категорії продуктів харчування. 

Стосовно компаній-імпортерів алкогольних напоїв, які розробляють та затверджують  свої фінансові плани заздалегідь і узгоджують їх з головними офісами за кордоном треба зазначити, що озвучення ініціативи щодо збільшення ставок акцизного податку за місяці до нового бюджетного року ставить під сумнів бажання України щодо залучення іноземних інвесторів і створення сприятливого клімату, не кажучи про передбачуваність ведення бізнесу.

Виробники та імпортери алкоголю підтримують пропозиції щодо підвищення ставок акцизного податку на алкогольні напої на 15% щорічно протягом трьох років, як це запропоновано у законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації» (реєстр. № 3357) та відміну акцизів на столові вина. Впевнені, що реалізація такої пропозиції дасть можливість наповнити державний бюджет, забезпечити стабільну роботу галузі та вчасно виконати зобов’язання України щодо приведення ставок акцизного податку до мінімально рекомендованих Директивою Ради № 92/84/ЄЕС.  

Добавил: ukrwine
Форма входа
Календарь новостей
«  Декабрь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Друзья сайта
Натяжные потолки Киев
Copyright MyCorp © 2024