23 грудня 2009 року на засіданні уряду Кабінет Міністрів України скасував обов`язкову сертифікацію продуктів харчування, за винятком продуктів харчування, призначених для дітей та алкогольних напоїв. Розпорядження Кабінету Міністрів України "Про скасування окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації» розроблено Міністерством економіки України з метою усунення дублювання контролю за харчовими продуктами та приведення його у відповідність із чинним законодавством.
Президент Громадської організації «Асоціація підприємців за легальний ринок» Геннадій Васюков переконаний, що прийняте розпорядження дійсно дозволить заощадити підприємцям значні кошти та робочий час, який раніше витрачався на проходження процедур обов’язкової сертифікації продукції, однак після її скасування існує ймовірність погіршення забезпечення продукцією належної якості споживачів. За словами Міністра економіки Богдана Данилишина, Україна взяла на себе зобов’язання скасувати обов’язкову сертифікацію харчової продукції з дати вступу до СОТ.
Крім того, скасування обов’язкової сертифікації харчової продукції є однією з ключових умов надання Світовим банком позики у сумі 500 млн. доларів США для фінансування дефіциту державного бюджету. Керівник економічного відомства повідомив, що розпорядження скасовує наказ Держспоживстандарту від 01.02.2005 року "Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації" у частині обов’язкової сертифікації 17 груп харчових продуктів, зокрема, це чай, кава, цукерки шоколадні, олії, сири тверді, масло вершкове, маргарини, консерви, ковбаси напівкопчені та інше. При цьому в переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, залишаються продукти харчування для дітей та алкогольні напої.
|